Eliminacje. To już nie zabawa. W pogoni za władzą i miłością wszyscy są zdolni do najróżniejszych czynów. Nie zawsze są one dobre. Czasem w człowieku budzą się najgorsze instynkty...
Nie jesteś zalogowany na forum.
-Zaczekaj! Przecież nie możesz iść w taki deszcz! Podwiozę cię- proponuję
Zastanawiam się chwilę. Jeśli pójdę na piechotę to przemoknę do suchej nitki. Chcę się zgodzić na jego propozycję ale nie wydaje się ona odpowiednia. To mój nauczyciel...
- Nie chcę przeszkadzać. - zakładam kosmyki włosów za ucho.
Może nie płaczę, ale to boli. Może nie mówię, ale czuję. Może nie pokazuję, ale mi zależy...
- Absolutnie nie akceptuję możliwości, że będziesz szła w tym deszczu, kiedy mogę cię podwieźć! - uśmiecham się dla rozluźnienia atmosfery.
Wzdycham. Myśl o tym, że mam iść w ten deszcz...
- Dobrze. Bardzo dziękuję. - wypożyczamy książki i kierujemy się do wyjścia.
Może nie płaczę, ale to boli. Może nie mówię, ale czuję. Może nie pokazuję, ale mi zależy...
-Nie mam parasola... Chyba będziemy musieli przebiec ten kawałek...- patrzę przepraszająco na Susan.
Uśmiecham się do pana Crossa.
- Nic nie szkodzi. - chowam książki pod kurtkę. - Zmoknę i tak mniej niż jak bym miała wracać pieszo. - śmieję się. Czuję się przy nim... Inaczej. Swobodniej. Dlaczego?
Marszczę brwi.
Łapię Susan za rękę. Ulewa jest naprawdę mocna.
- Na trzy. Jeden... dwa... trzy! - puszczam się biegiem, ciągnąc za sobą dziewczynę.
Kiedy tylko łapie moją rękę przeszywa mnie dreszcz. Lecz nie jestem w stanie zdążyć się nad tym zastanowić ponieważ wbiegamy w ulewę i momentalnie czuję jak zimne krople deszczu przesiąkają moje ubrania. Pan Cross zatrzymuje się przy samochodzie i szybko otwiera mi drzwi. Wsiadam, a chwile później i on jest już na miejscu. Odgarniam z twarzy mokre włosy.
- Jejku. Strasznie leję.
-Proszę- podaję jej koc, który zawsze wożę ze sobą. - Na potrzeby zaistnialej sytuacji może zostać Tymczasowym Ręcznikiem.- zaczynam się głośno śmiać.
Uśmiecham się z wdzięcznością i biorę koc. Delikatnie wycieram włosy po czym zdejmuję przemoczoną kurtkę i bluzę. Pocieram zmarznięte ramiona i okrywam się kocem.
- Dziękuję. Na prawdę. Nie wiem jak się panu za to odwdzięczę.
-Ależ, nie ma za co.- uśmiecham się- W ramach podziękowania możesz pojechać ze mną na ciastko. - wiem, że ryzykuję, ale staram się tego po sobie nie okazywać.
Znów się rumienię. Co się ze mną dzieje!? Odwracam głowę i patrzę przez okno aby to ukryć.
- Z przyjemnością ale... Jestem cała mokra... - mruczę, drapiąc się po karku i stwierdzam po chwili, że musiało to brzmieć baardzo głupio. - Znaczy, muszę się przebrać. - poprawiam się szybko.
-To mogę cię powieść do domu, a potem zabrać na ciastko, nie ma problemu
Zanim zdążę się dobrze zastanowić odpowiadam.
- To dobry pomysł. - w duchu karcę się za to ale nie mogłam się powstrzymać. Pan Cross... Biorę głęboki oddech kiedy samochód rusza. Podaję mu mój adres i usadzam się wygodnie na fotelu opierając głowę o szybę. Zamykam powieki.
Odwożę Susan pod sam dom.
-Hej, wstawaj- szepczę do dziewczyny.- Tylko obiecaj, że wrócisz! - wołam na koniec
Wybudza mnie jego głos. Kiwam tylko głową i biegiem kieruję się do domu. Od wejścia zostaję obrzucona ręcznikiem i nic nie widzę.
- Zmokłaś, słoneczko. Boję się, że się przeziębisz. - mówi, a w jej głosie słyszę niepokój.
- Nie przejmuj się babciu. Nic mi nie będzie. - zdejmuję ręcznik z głowy i wchodzę po schodach na górę.
Szybko zrzucam z siebie przemoczone rzeczy i zakładam nowe. Ciemne rurki i zwykła biała koszulka z trzy-czwartym rękawem. Na to zarzucam trochę za dużą szarą bluzę.
Schodzę na dół, zakładam adidasy i płaszcz bo kurtka kompletnie się nie nadaje.
- Nie uczesałam się. - mruczę biegnąc do łazienki.
- Wychodzisz? - słyszę pukanie do drzwi łazienki i głos babci.
- Taak. - zastanawiam się jak jej to powiedzieć. "Babciu, idę na ciastko i może gorącą czekoladę z moim nauczycielem angielskiego który jest również moim wychowawcą. Poznałaś go na zebraniu." Zdecydowanie nie. Postanawiam więc nic jej nie mówić.
Wychodzę z łazienki i z powrotem zakładam płaszcz.
- Niedługo wrócę. - łapię parasolkę i wychodzę. Deszcz powoli słabnie. Wchodzę do samochodu i zapinam pas. I wtedy dopadają mnie wątpliwości. Czy na pewno dobrze robię? Biorę głęboki oddech aby nie spanikować. Nie robię nic złego... To tylko ciastko. - Przepraszam, że tak długo.
-Nic się nie stało. Mam wrażenie, że cały czas mnie za coś przepraszasz. - uśmiecham się.- W mieście jest świetna kawiarnia. Mają tam najlepsze ciastka jagodowe na świecie. I pyszną gorącą czekoladę. To co, jedziemy?
Dziewczyna kiwa głową a ja odpalam auto. Na początku jedziemy w ciszy. Patrzę na jej piękne duże oczy. Dlaczego ona musi być moją uczennicą?
Bawię się nawijając kosmyki włosów na palec.
- Uczył pan gdzieś wcześniej? W jakiejś innej szkole? - pytam i dziwie się sama sobie. Zazwyczaj unikam rozmów, wolę siedzieć w ciszy ale nie tym razem.
-Mam dopiero 28 lat, nie uczyłem nigdzie wcześniej. Zacząłem studiować, gdy miałem 19 lat, po collegu przez rok podróżowałem po świecie i pisałem bloga. Gdy wróciłem do Ameryki, znalazłem pracę tutaj i od dwóch lat uczę angielskiego.- odpowiadam. - I poza szkołą możesz do mnie mówić Lucas, nie jestem w końcu aż taki stary.
Odgarnęłam włosy z twarzy na którą wypłynęły rumieńce.
- Lucas... - powtarzam jego imię prawie bezgłośnie i próbuje ukryć uśmiech. - Nie nie jest pa... Nie jesteś. - szybko się poprawiam.
-To co, lubisz gorącą czekoladę?- pytam Susan, a uśmiech nie schodzi mi z twarzy. Moje imię brzmi tak pięknie, kiedy ona je wymawia...
- Uwielbiam. - uśmiecham się, a Lucas zatrzymuje samochód pod kawiarnią. Deszcz nadal pada lecz już nie tak intensywnie. Odpinam pas, zaciągam kaptur na głowę i wychodzę z samochodu. Rozkładam parasolkę, którą Lucas wyciąga z mojej ręki i podnosi ją wyżej przez co oboje możemy się pod nią schować.
Otwieram drzwi do kawiarni. Od wejścia czuję juz zapach wiśni i wanilii. Zawsze ten sam. Uśmiecham się mimowolnie i prowadzę Susan po schodkach na niższe piętro. Odsuwam przed nią krzesło przy moim ulubionym stoliku.
-Madame- śmieję się.
Delikatnie opadam na krzesło i opieram łokcie o stół.
- Dziękuję. - dokładnie obserwuję każdy jego ruch, a kiedy siada nasze spojrzenia się spotykają. Nie potrafię określić co się kryje w jego cudownych oczach.
Siedzimy i po prostu patrzymy sobie w oczy. Dlaczego to wszystko musi być takie skomplikowane? Dlaczego wiek potrafi stworzyc taką barierę? Dlaczego nauczyciel nie może kochać uczennicy? Dlaczego muszę czuć to co czuję?