Eliminacje. To już nie zabawa. W pogoni za władzą i miłością wszyscy są zdolni do najróżniejszych czynów. Nie zawsze są one dobre. Czasem w człowieku budzą się najgorsze instynkty...
Nie jesteś zalogowany na forum.
- Hmm ciekawe pytanie, nawet się nad tym nie zastanawiałam. Ale chyba chciałabym pracować w bibliotece.- stwierdzam a po chwili dodaje.- Albo chciałabym uczyć czegoś lub być może być lekarzem.
Friends are angels who lift us to our feet when our wings have trouble remembering how to fly.
Kiwam głową.
-Nie będziesz zła, jeśli teraz już pójdę? Mam... parę spraw do przemyślenia- patrzę wymownie.
Carmen. Muszę przemyśleć Carmen
Słysząc słowa Fabiana pospiesznie odwracam się na pięcie i odchodzę.
Nie chciała bym być zauważona przez któreś z nich.
Czasem trzeba wyciszyć bicie serca,
by usłyszeć czyjeś kroki w naszym świecie samotności.
- Niee.- kręcę głową.- Do zobaczenia kiedyś tam.- uśmiecham się i wracam do lektury. Jakoś mi lżej na sercu gdy wyjaśniłam sobie wszystko z Fabianem.
Friends are angels who lift us to our feet when our wings have trouble remembering how to fly.
Wracałam ze spaceru po ogrodach, gdy nagle jeden z butów zaznaczył o jakiś wystający korzeń. Chwilę siłowałam się z butem, a gdy udało mi się uwolnić nogę, okazało się, że obcas ułamał się i został między korzeniami.
- Cholera... - przeklnęłam i niezdarnie zaczęłam kuśtykać w stronę pałacu.
"Miłość to nagroda otrzymana bez zasług."
Chodzę w tą i z powrotem po ogrodzie. Tu nigdy nic się nie dzieje i chyba to właśnie najbardziej mi odpowiada. Lubię tą ciszę i spokój. W którymś momencie jednak zostaje ona przerwana. Podnoszę wzrok i widzę kuśtykającą kandydatkę. Od razu ożywiam się i podbiegam do niej z zaniepokojoną miną.
- Coś się stało? Zrobił ktoś panice krzywdę? - pytam spokojnie i przyglądam się jej twarzy.
"Miłość bez granic – to życie bez końca."
- Nie, tylko ten korzeń... To znaczy korzeń mnie nie skrzywdził tylko mojego buta... znaczy... - plączę się strasznie jak przy każdej nowej osobie. - Obcas mi się złamał... - wydukałam cicho.
Uśmiecham się lekko.
- Okej. Lady Melodie, prawda? - pytam na co ona kiwa lekko głową. - Czy zrobiła sobie panienka coś w nogę? Bo jeśli tak to zaniosę panienkę do skrzydła szpitalnego.
- Nie, wszytko w porządku... - mruknęłam, a potem przejrzałam się tabliczce na jego piersi - ... gwardzisto Sharpe - zapewniłam. - Tylko muszę dokuśtykać do pokoju i nie zabić się przy okazji po schodach... - zaśmiałam się cicho.
Również się zaśmiałem.
- To może mogę zaproponować moje ramie - mówiąc stając obok dziewczyny - aby tak się jednak nie stało?
Uśmiecham się niepewnie i nieśmiało łapie się za ramię gwardzisty.
- Może skorzystam... - zgodziłam się i lekko podpierając się na mężczyźnie zaczęłam iść w stronę pałacu.
- A więc... Korzeń zaatakował niewinną kandydatkę? - pytam żartobliwie. - Jak on w ogóle śmiał - śmieje się.
Śmieje się.
- To raczej ja muszę się przyznać do atakowania korzenia - wyznaje ciągnąc dalej ten żart. - Nadepnęłam na niego, a on w odwecie zniszczył mi obcas - westchnęłam i spojrzałam na buty. - Od dziś wracam do trampek. Nie nadaje się do chodzenia w szpilkach...
Nachylam się lekko do niej.
- Och, no nie warto się tak szybko zniechęcać. Moja siostra, Teresa, kiedy miała trzynaście lat ubzdurała sobie, że nauczy się chodzi na obcasach i pierwszego dnia skręciła sobie kostkę - opowiadam, śmiejąc się. - Ale była ta zawzięta, że jak tylko noga wyzdrowiał znów zabrała się za naukę. Dodam, że nie jest to dziewczyna z gracją - żartuję, przypominając sobie Teresę i jej ciągłe wywrotki. - Ale jednak się nauczyła - kończę. - Więc moim zdaniem nie warto się poddawać.
- No nie wiem... Całe życie przechodziłam w trampkach, albo kozakach. Nie sądzę bym szybko się nauczyła chodzić w tych szczudłach z choćby ksztyną gracji - westchnęłam. - Nie mniej podziwiam wytwałość Pana siostry - dodałam.
- Uparta dziewucha - mówię nadal rozbawiony. - Aczkolwiek muszę zgłosić sprzeciw. Widziałem panienkę na balu i moim zdaniem nie wydawałaś się kompletnie pozbawiona gracji - śmieje się.
Zachichotałam.
- Raczej starałam się nie wychylać, a kiedy wszyscy tańczyli modliłam się abym się nie przewróciła. Całe szczęście moje modlitwy zostały wysłuchane, bo obyło się bez rannych.
Kiwam głową rozbawiony.
- Całe szczęście - potakuję. - Ale z tym wychylaniem to niezbyt bo i tak cały pałac was obserwuje - mówię lecz po chwili uświadamiam jak to mogło zabrzmieć. - W sensie... Wszyscy was podziwiają i nie chcą spuszczać z was oczu. Chyba panienka rozumie o co mi chodzi? - pytam z czarujący uśmiechem.
- To mnie Pan pocieszył... - mruknęłam. - Od kiedy zostałam wybrana wiedziałam, że od tego momentu zacznie się dla mnie liczyć coś takiego jak opinia publiczna, ale ja tego nie czuję... od dawna nie czytam gazet bo wiem jakie artykuły tam napotkam. Choć... - kręcę głową. - W pałacu i tak są większe problemy...
Kiwam głową nie chcą ciągnąć tematu. Wiem, że królowa nie przepada za kandydatkami.
- Dobrze, że sława nie uderza panience do głowy. Warto zachować dystans do tego wszystkiego dopóki nie będzie to pewne. Znaczy... Ja tak uważam - mrugam do dziewczyny.
Zaśmiałam się i pokręciłam głową.
- Wolę nawet nie marzyć, że zostanę wybrana. I w sumie... zawsze wolałam proste życie, choć pałac jest bez zarzutu, ale tęsknię za małym, ale przytulnum mieszkańkiem - westchnęłam.
- Och, to tak jak ja! - mówię z entuzjazmem. - Przez pierwsze dni umiałem tylko trafić ze swojego pokoju do kuchni i z kuchni do pokoju - śmieje się sam z siebie.
- To i tak o niebo lepiej niż ja - również się śmieję. - Ja cały czas gubię. Drzwi do mojej komnaty poznaję tylko po tym, że obok wisi take śliczne zdjęcie - wyznaje.
- Musi panienka popracować nad orientacją w terenie. Wygląda na to, że jeszcze jakiś czas tu pobędziecie i zdecydowanie przyda się znanie choć by drogi do jadalni, ogrodu czy do własnego pokoju - śmieje się.
- Jeśli tu zostanę - poprawiłam go. - Póki co wiem jak szybko przemknąć do sali nagrań i komnaty dam. No i wiem jak się dostać do kuchni, chyba, że trafię tam przez przypadek. Ale jeśli w każdej chwili mogę zostać odesłana wolę się nie przywiązywać za bardzo...