Eliminacje. To już nie zabawa. W pogoni za władzą i miłością wszyscy są zdolni do najróżniejszych czynów. Nie zawsze są one dobre. Czasem w człowieku budzą się najgorsze instynkty...
Nie jesteś zalogowany na forum.
Przez chwilę milczę.
- I co dalej, Elijah? - Pytam cicho. Nie mam nawet siły się na niego złościć.
It is in herself.
She will find the strength she needs.
- Ze dwa, trzy miesiące przed ślubem, zaczęło się z nią dziać coś dziwnego. - Biorę ze stolika okulary i zaczynam się nimi bawić. - Nie uśmiechała się już tak często. Miałem wrażenie, że się ze mną męczy. Była wredna. Myślałem, że to stres przed weselem. W dzień ślubu nie mogłem się do niej dodzwonić. Stałem przy ołtarzu w oczekiwaniu na moją narzeczoną. - Biorę głęboki oddech. - Nie pojawiła się.
In the night I hear them talk the coldest story ever told
Somewhere far along this road he lost his soul to a woman so heartless
Marszczę brwi. Jak można zrobić tak komuś, kto naprawdę cię kocha? Przez tyle czasu żyć z tą osobą, dawać jej nadzieję i na końcu zniszczyć ją, wdeptać w ziemię?
- Elijah... - Kompletnie nie wiem, jak to skomentować. Wyciągam mu z rąk okulary łapię go za dłoń. On przez chwilę na mnie patrzy i nic nie mówi. Zaczynam kreślić kciukiem kółka na jego dłoni.
It is in herself.
Unoszę kącik ust do góry.
- Patrzysz na mnie, jakbym miał się rozpłakać. - Śmieję się cicho i kompletnie niewesoło. - Wiesz, co się stało potem? Wróciłem do naszego mieszkania i nie zastałem ani jednej jej rzeczy. Ale była kartka. Wiesz co na niej było napisane? - Patrzę na nią i znowu się śmieję, tak samo, jak poprzednio. - "Elijah, nie mogłam tego zrobić. Zależy mi na Peterze, a ciebie nigdy nie kochałam. Nie chciałam cię zranić. Kiedyś to zrozumiesz. Anna." - Unoszę brew. - Dostrzegasz w tym jakiekolwiek emocje, uczucia? To brzmi jak pismo urzędowe.
Kręcę głową.
- I co, już rozumiesz? - Pytam.
It is in herself.
Kręcę głową.
- Ani trochę. I nie jest mi to potrzebne do szczęścia. - Odwracam wzrok i wpatruję się w okno. - Ale to dobrze, że tak się stało.
Marszczę brwi.
- Jak to? Przecież cię zraniła. I to dość mocno.
It is in herself.
Biorę oddech.
- Gdyby nie to, byłbym w związku z pustą dziewczyną, sprawiającą pozory inteligentnej i kochającej. Pewnie po kilku latach bym się z nią rozwiódł. - Podnoszę wzrok na Calliope. - I zajęty nią, nie zauważyłbym dziewczyny, która naprawdę jest warta uwagi.
Milczę, bo nie wiem, co odpowiedzieć. W końcu uśmiecham się ironicznie.
- Ta warta uwagi musi być szczęściarą.
It is in herself.
Uśmiecham się.
- Och, nawet nie wiesz jak. - Śmieję się. - Nawet ją znasz. Jej imię zaczyna się na "S".
Marszczę brwi.
- Na "S"?
It is in herself.
Unoszę brew.
- A może nie? Jak brzmi twoje pełne imię Calliope Sereno Lawrence? - Śmieję się.
- Nienawidzę tego imienia! - Wołam i pod wpływem impulsu rzucam mu poduszką w twarz.
Widzę, że Elijah uśmiecha się złośliwie i już wiem, że to nie był dobry pomysł.
It is in herself.
Zanim zdąży się zorientować, zaczynam ją łaskotać, a ona śmieje się jak wariatka.
- Nadal chcesz walczyć? Nadal? - Pytam ze śmiechem.
- Nieee! - Udaje mi się powiedzieć, gdy jakoś łapię oddech. - Stop! Skończ!
It is in herself.
Przestaję ją łaskotać. Uśmiecham się, a ona próbuje złapać oddech. Nasze twarze są bardzo blisko siebie, jakby miały zaraz... Więc czemu nie. Zbliżam się jeszcze bardziej i całuję ją krótko.
- Ze mną nie wygrasz, Sereno - mówię.
- Błagam cię. Tylko nie Serena. - Wzdycham.
It is in herself.
Uśmiecham się lekko.
- Jak sobie życzysz.
Siadam na swoim miejscu.
Podnoszę się z kanapy.
- Dobra. Będę się... - Nagle zauważam coś w kącie pokoju. - Elijah, ty grasz na gitarze? - Pytam nieco zaskoczona.
It is in herself.
Odwracam się. Fakt. Nie zaniosłem jej.
- No tak. Na gitarze, fortepianie, trochę na skrzypcach i śpiewam. Nie wiedziałaś?
- Jakoś nie wspomniałeś - odpowiadam.
Milczę przez chwilę. Chyba wyczuwa, że chcę się o coś zapytać. W końcu nie wytrzymuję.
- Zagrasz coś?
It is in herself.
Śmieję się.
- Mogę zagrać. - Biorę gitarę z kąta i wracam na kanapę. - Jakieś specjalne życzenie, panno Lawrence?
Przewracam oczami, gdy słyszę tę formalność i siadam na kanapie po turecku. Wzruszam ramionami, lekko podekscytowana.
- Zagraj coś, co ma dla ciebie jakieś znaczenie. - Waham się. - Coś osobistego. - Czekam przez chwilę, ale zaraz wpadam na jeszcze jeden pomysł. - I zaśpiewaj.
It is in herself.
Nawet nie muszę długo się zastanawiać nad tym, co zagram. Zaczynam grać piosenkę, którą od dłuższego czasu mam w głowię.
- If I lay here
If I just lay here
Would you lay with me and just forget the world?
I don't quite know how to say how I feel. - Podnoszę na nią wzrok, ale jakoś nie potrafię dłużej na nią patrzeć. - Those three words are said too much. They're not enough
Słucham piosenki i nie mogę uwierzyć, że nie wiedziałam o tej części jego osobowości. Widać, że wkłada w muzykę całe serce. Że naprawdę wiele to dla niego znaczy. A może to ta piosenka?
Wsłuchuję się w słowa i zaczynam mieć wrażenie, że może ona mieć związek z nami. Moje podejrzenia potwierdzają się, gdy w momencie o wyznawaniu tego, co czuje, podnosi na mnie wzrok. Tym razem się nie czerwienię. Słucham dalej. Mam ochotę zamknąć oczy, ale nie chcę go z nich stracić. Chcę na niego patrzeć, widzieć, jak on czuje muzykę.
It is in herself.