Eliminacje. To już nie zabawa. W pogoni za władzą i miłością wszyscy są zdolni do najróżniejszych czynów. Nie zawsze są one dobre. Czasem w człowieku budzą się najgorsze instynkty...
Nie jesteś zalogowany na forum.
Patrzę na niego sceptycznie.
- Młody, ty tak nie mów, bo ja już przestaję się orientować w twoim wypadku, czy mówisz to na poważnie, czy żartujesz. - Prycham lekko.
In the night I hear them talk the coldest story ever told
Somewhere far along this road he lost his soul to a woman so heartless
Śmieje się cicho. - Zaraz... Zaraz wrócę... - wracam do mamy i kładę jej dłoń na plecach
Anything that can go wrong, will go wrong
Nawet nie podnoszę na niego wzroku. W pierwszej chwili mam ochotę na niego nawrzeszczeć, żeby sobie poszedł.
- Chyba już wszystko sobie powiedzieliśmy, prawda?
It is in herself.
She will find the strength she needs.
- No ja nie... - kręce głową - Przepraszam... Nie mam nic na swoje usprawiedliwienie...
Kiwam głową i w końcu decyduję się na niego spojrzeć.
- Masz rację. Nie masz nic na swoje usprawiedliwienie. - Słyszę tylko uspokajający głos w mojej głowie. - Dobra. - Kręcę głową. - Kiedy wyjeżdżasz? - Pytam rzeczowo.
It is in herself.
- Na początku września przyszłego roku. - oddycham z ulgą
- Wrzesień - mamroczę. - Nie jest źle. Z resztą ciebie i tak praktycznie nie ma w domu - staram się ukryć urazę.
It is in herself.
Znów zaciskam usta i powoli zabieram rękę.
Wzdycham, starając się ogarnąć. Jeśli tak dalej pójdzie, to naprawdę już nigdy nie przyjdzie. Próbuję się uśmiechnąć, ale mam wrażenie, że wychodzi z tego raczej niewyraźny grymas.
- Poradzisz sobie? Mam na myśli finansowo. Nie musisz tego płacić sam - decyduję się na niego spojrzeć.
It is in herself.
- Mam dużo oszczędności. I znajomego w Australii. Dam sobie radę, mamo. - mówię łagodnie
- Tak. - Kiwam głową. Uśmiecham się słabo. - Tak - powtarzam. - Wiem. Albo nie wiem. Czasem mam wrażenie, że nadal masz dwa lata i za chwilę podtopisz mi salon. - Wzdycham. - Przejdzie mi. Takie są matki podobno.
It is in herself.
Przytulam ją mocno. - Jak chcesz mieć podtopiony salon, wystarczy poprosić.
Prycham.
- Zaśnieżony mi wystarczy. - Z lekkim wahaniem obejmuję go. - Ale jeśli będzie taka potrzeba, to wiem, do kogo dzwonić.
It is in herself.
Uśmiecham się i milknę
Zbiegam po schodkach do piwnicy, zatrzaskując za sobą drzwi na klucz.
- Wróciłem - mówię, rozglądając się po pomieszczeniu.
Nie widzę Pearl, jednak wiem, gdzie może być schowana. Odsuwam zasłonę narzuconą na biurko i widzę ją, siedzącą na materacu rozłożonym pod biurkiem, obracającą w dłoniach figurkę Luke'a Skywalkera. Kucam i przechylam głowę z nieśmiałym uśmiechem.
- Cześć, Pearl.
A nothing king they called a dreamer
This is my life and I call it a song
Podnoszę głowę, widząc przed sobą Finna. Odkładam figurkę na ziemię obok siebie.
- Cześć - mamroczę cicho.
Am I alone with the thoughts that I have? I'm afraid that I'm scared of myself.
Am I the only one to doubt who I am? Wish I was someone else...
Znowu nic. Od kiedy ją znalazłam, nic dziwnego się nie działo, a ona nadal praktycznie nic nie mówiła. Ale przynajmniej powiedziała "cześć".
Siadam przed nią po turecku.
- Widzę, że znalazłaś moje figurki. - Śmieję się lekko. Zawsze warto zaczynać od czegoś mniej znaczącego.
Nie odpowiadam, ale mój wzrok automatyczni wędruje do figurki, którą przed chwilą trzymałam. Podnoszę ją i drugą, którą trzymałam za sobą. Trzymam je razem przed sobą i przyglądam się im uważnie.
Wybucham śmiechem.
- Nieee. Oni są rodzeństwem. - Mrugam kilka razy. - W sumie, to nie będę ci niczego więcej mówił. Kiedyś to razem obejrzymy.
- Leia i Luke. - Kiwam głową.
Przypominają mi kogoś, kogo spotkałam kiedyś na ulicach Insolitam. A przynajmniej ta dziewczyna. Pamiętam ją i jej... brata, choć nigdy nie widziałam ich razem. Nie tak, jak widzą inni.
Marszczę brwi.
- Wiesz kim oni są? - Pytam sceptycznie.
Dziwne. Miałem wrażenie, że ona kompletnie niczego nie wie o naszym świecie.
Mówisz jakby była z innego świata.
Milczę przez dłuższą chwilę, patrząc jak dziewczyna obraca w dłoniach obie postacie, ignorując porzuconego w kącie Hana Solo.
- Pearl? - Przerywam ciszę z wahaniem.
- Finn? - Podnoszę na kilka sekund wzrok znad figurek, które pozostawiam zawieszone w powietrzu.
Rozprasza mnie, gdy używa swoich mocy.
Drapię się po karku.
- Powiesz mi, dlaczego spałaś na plaży? - Pytam z wahaniem.
Pewnie znowu mi nie odpowie. Nigdy nie odpowiada.
Kiwam głową i odrzucam siłą woli Luke'a. Leia nadal lewituje przed moją twarzą, a ja łapię jakiegoś łucznika w dłoń.
- Lubię plażę - odpowiadam krótko, starając się na nim skupić.
Wzdycham. Zastanawia mnie, czy naprawdę muszę jej mówić wszystko tak wprost i bez ogródek.
- Nie o to mi chodziło - mamroczę. Biorę lewitującą figurkę Lei, a Pearl w końcu skupia na mnie wzrok. - Przed kim uciekasz? I dlaczego cię ścigają?