Eliminacje. To już nie zabawa. W pogoni za władzą i miłością wszyscy są zdolni do najróżniejszych czynów. Nie zawsze są one dobre. Czasem w człowieku budzą się najgorsze instynkty...
Nie jesteś zalogowany na forum.
- A... Bardzo mocno? Bo są kłótnie łagodniejsze i te ostrzejsze. Ale prawdziwa przyjaźń potrafi przetrwać wszystko. - uśmiecham się.
No stop signs, speed limit
Nobody’s gonna slow me down.
- Nie znam się na przyjaźni... - westchnałem. - Ale ona złamała obietnicę, bardzo dla mnie ważną, pod nagłym przypływem dobrego humoru... Zniszczyła tym bardzo wiele... A między innymi moje zaufanie.
"ARAEL NIEŻYJE. JESTEM TYLKO JA - UOSOBIENIE OGNIA I ZŁA."
- Ale była kimś ważnym. Też nie znam się zbytnio na przyjaźni, ale jeśli czujesz że to jeszcze nie jest koniec może porozmawiaj z nią? Uwierz mi. Na świecie wielu ludzi, spotyka wiele rozczarowań.
Pogadaj z nią.
- Ja właśnie nic nie czuje - powiedziałem bez emocji. - Nie wiem czy chce to kontynuować... Ale nie dam rady jej unikać.
- Długo się znaliście? - rozglądam się po barze.
Alec chyba mnie wkręcił...
- Z dwa miesiące? Poznaliśmy się tutaj, kiedy biedna się spiła w trupa - uśmiechnąłem się blado.
- Dobry początek przyjaźni. - śmieję się pod nosem. - Wydaje mi się, że powinienś dać jej szansę. Ale z drugiej strony to twoja decyzja i nikt jej za ciebie nie podejmie... Więc zrób to co uważasz za słuszne. - mówię.
- Nie umiem podejmować słusznych decyzji - pokręciłem głową. - Za pierwszym razem straciłem ukochaną osobę, a drugim razem dom i wylądowałem tutaj...
- Mówią do trzech razy sztuka. Może warto tym razem zadecydować?
- No nie wiem Izabelle... nawet nie chodzi o przebaczenie. Nie wiem, czy będę potrafił z nią rozmawiać jak wcześniej...
- Na pewno nie będzis jak kiedyś. Ale może będzie lepiej? Gorsze sytuacje jeszcze bardziej zbliżają i pokazują, że porafisz je pokonać i wyjść z uniesioną głową. - odpowiadam.
- Ta obietnica była dla mnie po prostu bardzo ważna... - warknąłem. - Jeśli chcesz ciskać mądrymi cytatami to lepiej nie do mnie. Ja nie mam nastroju by to doceniać.
- Nie o to chodzi. - kręcę głową. - po prostu zrób to co myślisz. A nóż okaże się, że będzie dobrze. - mówię bawiąc się pasmem włosów.
Wtedy zauważam jakiegoś mężczyznę wchodzącego do baru. Nie. To nie Alec...
Powedrowałem za spojrzeniem Izabelle.
- Kto to jest? - spytałem gdy mężczyzna wszedł do baru.
- W pewnym sensie mój sąsiad. Ale nie rozmawiam z nim. - wzruszam ramionami. - Rodzice każą mi się do niego nie zbliżać.
- Jest zły? - ciekawię się patrząc to na mężczynzę, to na dziewczynkę.
- Upija się prawie codziennie. A później kłóci się ze wszystkimi. Ale jak tego nie robi jest nawet miły. - mówię.
- Zawsze mnie ciekawi dlaczego ludziki się upijają. Ja to robię dla przyjemności, czasami z przyzwyczajenia. Ale wy...? Wam jest tylko trudniej z alkoholem.
- Ej, ja się nie upijam. Nigdy nie tknęłam alkoholu. - mówię. - A właśnie... Czemu robisz to z przyzwyczajenia? Podobno ludzie nie mogą się pozbierać na następny dzień jak wypiją za dużo.
- Powiedzmy, że nie jestem takim normalnym ludzikiem - wyjaśniłem. - Mogę pić ile chcę, ale nie upijam się. Robię to raczej dla tego smaku... zresztą widział ktoś barmana, który nie pije?
- Nie wiem. Ale to trochę dziwne robić coś bez konsekwencji. Chociaż z drugiej strony masz fajnie... Nie musisz się martwić następnym dniem.
- Zawsze się martwię następnym dniem - zaprzeczyłem. - Wszytsko co robię, oprócz picia, ma konsekwencje. To że z tobą rozmawiam, będzie miało konsekwencje, że będę Cię znał, a może nawet kiedyś polubię, a to niesie za sobą jeszcze inne konsekwencje... wszytko jest ze sobą związane...
- Oprócz tego, że pakuję się w kłopoty nie ma innych konsekwencji. - stwierdzam. - A ty wyglądasz na nawet miłą osobę. - mówię.
Prychnąłem.
- No to właśnie pakujesz się w kolejne kłopoty skoro tak sądzisz. Nie jestem "miłą osobą". Popełniłaś błąd w obu tych słowach.
- Jesteś zły? - pytam z naciskiem na ostatnie słowo.