Eliminacje. To już nie zabawa. W pogoni za władzą i miłością wszyscy są zdolni do najróżniejszych czynów. Nie zawsze są one dobre. Czasem w człowieku budzą się najgorsze instynkty...
Nie jesteś zalogowany na forum.
Kładę się na plecach i z rozmarzeniem wpatruję w niebo.
- Jego imię to Michael. Oznacza "któż jak nie Bóg?" i jest moim Aniołem...
"ARAEL NIEŻYJE. JESTEM TYLKO JA - UOSOBIENIE OGNIA I ZŁA."
A więc on? Michael. Anioł. W sumie, Arael zasługuje na szczęście.
- Mam nadzieję, że uda się wam. - mówię cicho. - Twoja kolej.
What you don't have you don't need it now
What you don't know you can feel it somehow
- To ten... - wspomnienia wybyiły mnie z rytmu. - Szczegóły z domu Lewisa proszę - mówię z głupim uśmiechem.
- Na początku jak przyszłam pokłóciliśmy się trochę. I powiedziałam, że zależy mi na nim. I stwierdziłam, że według mnie kochać i zależeć to dwa takie same słowa. Lewis powiedział, że mnie kocha. - opowiadam.
- Słodko... - podsumowywuje. - Ale trochę w tym prawdy jest. Choć nie zawsze jak ci na kimś zależy to od razu musi być miłość - zauważam. - No dobra, teraz do mnie pytanie.
- Wiem. I nadal nie jestem pewna. A więc najgłupsza rzecz, którą do tej pory zrobiłeś?
- Szczerze? Chyba upadek z Nieba nie był najmądrzejszy. Ale ucieczka z Piekła też nie jest mądra. Choć najgłupsze to myślenie, że wszystko mi się upiecze...
- Szum nie minie bez echa. - podsumowuję. - Teraz ty.
- Nooo dobrze... - myślę chwilę. - Co chcesz robić w życiu? Po skończeniu nauki i tak dalej?
- Chciałabym dalej grać na gitarze i śpiewać, ale tak na pewno... to zostanę prawniczką. To będą najleepsze dni mojego życia. - mówię z ironią. - A ty? Zostaniesz na Ziemi i dalej będziesz pracować w barze, czy chcesz coś innego robić?
- Piekło depcze mi po piętach. Najbezpieczniej było by wrócić po piędzieszięciu latach, ale póki co zostaje w barze. Pragnę jakoś spotkać się z Michaelem... I myślałem nawet by wrócić do Ojca... Ale nic nie jest u mnie pewne - mówię nadzwyczaj szczerze...
- Może ci się uda... - mówię.
Wrócić do Piekła... Spotkać Michaela... Zaczynam być zazdrosna. A nie mogę być zazdrosna.
- Jak poznaliście się z Michaelem? - przełykam ślinę.
Nie wiem czy chcę słyszeć tą historię. Ale muszę. Odwracam wzrok.
Zaczynam się śmiać.
- Archanioł Michael... znam go od zawsze. Każdy z nas go zna. Ale jak na mnie przystało musiałem się zakochać... - znów się śmieje. - Ile ja się trudziłem, aby choćby na mnie spojrzał... Ale byłem jednym z tych małych aniołków-pionków. Więc upadłem. Stałem się kimś ważnym i silnym. Teraz nie można mnie ominąć wzrokiem... - mówię.
- Yhm. - kiwam głową.
Ta opowieść stała się romantyczno-ckliwą historyjką.
- To cudownie. - przegryzam wargę. - Może zrób coś, żeby zwrócić jego uwagę? Nie siedź bezczynnie i udawaj, że jest ok. - mówię.
Zakochana, zazdrosna i daje rady. Uroczo.
- Narazie to troszkę nie możliwe... - westchnąłem. - Z resztą nadal się cykam. To jednak chyba najgłupsza rzecz jaką zrobiłem. Zostałem Demonem i oczekuje miłości Anioła.
Ostatnio edytowany przez Smok (2016-04-21 20:58:57)
- Trochę. Ale zawsze możesz spróbować. Jak tego nie zrobisz, to będziesz żałować do końca życia. Teraz twoja kolej. Chyba. - odpowiadam.
- Właśnie: Chyba. A na dodatek mam przed sobą wieczność, a mam delikatne serduszko - mówię. - Ale koniec o mnie, bo moje sprawy uczuciowe to mój problem. Teraz ty... - myślę chwilę. - Jaki był twój poprzedni chłopak? Oprócz tego, że zdradliwy.
Błagam, tylko nie on. Serio?!
- No, więc nazywał się Adrien. Zauważył mnie, gdy żebrałam na ulicy. Miałam wtedy 15 lat, a on 18. Zamiast dać mi jedzenie, zaprowadził mnie do klubu i uczył grać. Miał ciemne włosy. Palił. Lubił jeździć na deskorolce. Kiedy skończyłam 16 lat zaczęliśmy ze sobą chodzić. Wtedy po raz pierwszy upił mnie. I tak ogólnie to był dupkiem. - przewracam oczami.
- Widzisz, nawet Szatan był kiedyś Aniołem. Dlatego zdrada najbliższych tak strasznie boli - mówię z powagą. - Ale rozumiem. Mówisz szczerze, a ja niepowinienem się pytać o coś takiego. Teraz ty.
- Czy... kiedykolwiek miałeś uczucie, że za kimś tęsknisz? Oprócz Michaelem. Na przykład, ktoś z rodziny...
- Rodziny? - rozśmiałem się. - Noooo miałem przyjaciela. Anioła Śmieci Azraela. A oprócz tego tęsknię trochę za Niebiem i w ogóle... A ty? Gdybyś miała nagle wyjechać, za kim, albo za czym byś tęsknił?
- Tęskniłabym za tym zamętem. Wiem, że za tobą bym tęskniła i chyba za Lewisem. Nie jestem pewna, bo znamy się w sumie miesiąc... Ale tęskniłabym za barem, imprezami, uczelnią, zachodzącym słońcem na plaży i tymi palmami. A teraz tęsknię za moimi rodzicami. Ciekawi mnie w sumie co sobie myślą w Niebie. Pewnie zwątpili w swoją córkę. - śmieję się.
- Ej, jak się trochę postarasz to możesz trafisz do Nieba. Dla ludzików to nie trudne. On doceni każde nawrócenie, a takich ludzików to już wogóle uwielbia - zapewniam przywracając oczami.
- Na razie wolę się pomęczyć tutaj. - mówię. - A teraz moje pytanie. Co najbardziej lubisz robić, oprócz grania na skrzypcach i siedzenia w barze?
- Lubię rysować i czytać. To głupie. Lubię patrzeć na gwiazdy i marzyć o lataniu. To też głupie. Lubię wspominać rozlew krwi i krzyki z Piekła. To też głupie - wzruszam ramionami. - Jak widać nie jestem najmądrzejszym Demonem. A teraz tak zapytam... planujesz z Lewisem jakąś dalszą znajomość, czy raczej to jednorazowy numerek?