Eliminacje. To już nie zabawa. W pogoni za władzą i miłością wszyscy są zdolni do najróżniejszych czynów. Nie zawsze są one dobre. Czasem w człowieku budzą się najgorsze instynkty...
Nie jesteś zalogowany na forum.
Siadam na trawniku i się nie odzywam. Jak na razie tyle mogę zrobić. Wyciągam z prawej kieszeni spodni telefon i sprawdzam czy dostałam jakiś znak życia od Aleca. Nie, nie dostałam.
No stop signs, speed limit
Nobody’s gonna slow me down.
- Dobra - odzywam się w końcu. - Ogólnie masz problem z kontrolowaniem mocy, czy coś ją zablokowało? Bo to dwie różne sprawy.
In the night I hear them talk the coldest story ever told
Somewhere far along this road he lost his soul to a woman so heartless
- Dwa w jednym. Raz się blokuje, a raz działa zbyt mocno. - mówię. - Ostatnio prawie bym zabiła jednego ze Złych drzewem.
Wylewam na podłogę wiadro wody i przyglądam się całemu bałaganowi.
- Kurcze... - mruczę pod nosem i łapie telefon. Wybieram numer wujka.
- Miałaś już do czynienia z...
Moje pytanie przerywają dźwięki "Love will tear us apart" od Joy Division. Wyciągam telefon i marszczę brwi, gdy widzę, kto dzwoni. Corrin?
- Poczekasz? - Zwracam się do Izabelle. - Muszę to odebrać.
Naciskam zieloną słuchawkę i przystawiam smartfona do ucha.
- Coś się dzieje, Corrin? - Pytam.
Kiwam głową i milknę.
Patrzę w sufit i przez długi czas się nie odzywam. Słyszę w słuchawce "Jesteś tam?" i dopiero wtedy zaczynam mówić.
- Czeeść wuujku... - witam się. - Kiedy wrócisz? - pytam.
- Mam złe przeczucia... - mruczę pod nosem, po czym dodaję głośniej. - Corrin, co zmajstrowałaś?
- Ja? - pytam niewinnie. - Nic. - zerkam na spalony dywan. - Zupełnie nic. - powtarzam. - To kiedy będziesz?
Wzdycham.
- Corrin. Mam zawołać Ca... - zerkam na Izabelle - ...Shadow Mind, żeby ci to wyczytała w myślach, czy sama mi to powiesz?
O co chodzi? Śmieję się cicho słysząc fragment ich rozmowy. Biorę do ręki żołędzie i zaczynam nimi rzucać o drzewo.
- Chodzi o to, że... - zastanawiam się chwilę. - Skoro Callopie będzie tu mieszkać, tak na stałe to może coś zmienimy? - rzucam pomysł. - Na przykład ten dywan w salonie... Na jakiś jaśniejszy może...
Wstrzymuję powietrze.
- Corrin... - mówię ze zgrozą. - Coś ty zrobiła z tym dywanem?
- No nic! - próbuje się obronić. - Teraz jak mu się przyglądam... - patrzę na w połowie czarny dywan. - ... to wydaje się odrobinę za ciemny.
- Czy ty... - mówię słabym głosem - spaliłaś nam dywan? Proszę, powiedz mi, że tylko dywan.
Nerwowo czochram sobie włosy dłonią. Nie chcę wiedzieć, co Izabelle myśli, słysząc tę rozmowę.
Wybucham śmiechem. Ich rozmowa jest śmieszna, ale szczera. Jak ojca z córką. Zauważam wiewiórkę, która do mnie podchodzi. Kładę obok niej żołędzia.
Przygryzam wargę.
- No... - rozglądam się dokładnie po pomieszczeniu. - W sumie to tylko dywan... - mówię przeciągle. - Ale może kanapę też wymienimy? - pytam.
Mówię cicho do Elijaha:
- Pozdrów twoją podopieczną. - uśmiecham się i rzucam wiewiórce kolejnego żołędzia.
- Kanapa?! - Podnoszę głos.
I po co ja jej dawałem tę bransoletkę od Wellsa i Cisco? Będę musiał z nimi porozmawiać. Może da się założyć jakąś... blokadę rodzicielską?
- Proszę nie krzycz na mnie... - mówię drżącym głosem. - Usiadłam na dywanie... I w sumie nie wiem jak.... Ale one same... No i na początku nie zauważyłam... A później było i dużo... Próbowałam je ugasić rękami ale to pogorszyło sprawę... - mówię bez składu i ładu. - Pobiegłam po to wiadro i... - zawieszam głos u wymuszam uśmiech. - Ognia już nie ma...
Patrzę się na Elijaha.
- Nie krzycz na nią. - mówię. - Nie chciała. - wzruszam ramionami i sprawdzam czy dostałam jakiegoś esemesa.
Rzucam spojrzenie Izabelle po czym wracam do rozmowy.
- Przecież nie krzyczę - wzdycham. - Nie mogę teraz wrócić, ale Calliope powinna za niedługo wrócić. Potem ogarnę, co z tym wszystkim zrobić.
- Przepraszam... - mówię cicho ze skruchą. - Na prawdę...
Kiwam głową.
- Nic się nie stało... To znaczy stało się, ale dobra. Jeszcze nie do końca to kontrolujesz. - Uśmiecham się krzywo. - Przynajmniej wiemy, że prezent od Wellsa działa.
Wzdycham.
- Taaa... - mruczę pod nosem i słyszę, że ktoś wchodzi do domu. - Callopie wróciła. Będę kończyć... Cześć. - żegnam się i rozłączam.
Znów będzie trzeba się tłumaczyć. Ehh...