Eliminacje. To już nie zabawa. W pogoni za władzą i miłością wszyscy są zdolni do najróżniejszych czynów. Nie zawsze są one dobre. Czasem w człowieku budzą się najgorsze instynkty...
Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Niepewnie drżącą ręką pukam do drzwi gabinetu. Wygładzam nie istniejące fałdki na pastelowo brzoskwiniowej sukience z krótkim rękawkiem.
Friends are angels who lift us to our feet when our wings have trouble remembering how to fly.
Wieśniara zapukała?! Conajmniej dziwne... Otwieram drzwi i odprawiam gwardzistę.
-Ach, wejdź, Elodie!-uśmiecham się przesadnie.
Wchodzę niepewnie i od razy dygam nisko przed królową.- Dzień Dobry Wasza Wysokość.- mowię cicho.
Friends are angels who lift us to our feet when our wings have trouble remembering how to fly.
Najwyraźniej lekcje etykiety nauczyły ją, że nie mieszka w oborze. Przynajmniej teraz nie mieszka.
-Napijesz się czegoś? - test nr. 1
- Z chęcią bym sie czegoś napiła, Wasza Wysokość.- powiedziałam, jeśli ktoś a tym bardziej królowa proponuje ci jakiś napój nie grzecznie jest odmówić
Parzę dwie herbaty i stawiam je przed nami na stoliku. Pierwszy zdała. Czas na test drugi.
-Kogo uważasz za najsilniejszą konkurencję, Elodie?
Zastanowiłam sie chwile.- Najprawdopodobniej Carmen jest największą konkurencją, dla mnie i być może dla innych dziewcząt rownież, Wasza Wysokość.
No, no, jednak Wieśniara nie jest taka głupia. Muszę ją zacząć brać pod uwagę.
-Tak, bez wątpienia Carmen jest inteligentna i wyszkszałcona. I oczywiście bardzo dobrze wychowana- patrzę na dziewczynę wymownie.- A jakie są twoje największe zalety?
- Hmm to trudne pytanie Wasza Wysokość, ponieważ jedna osoba może uznać coś za wadę a druga za zaletę.- stwierdzam po chwili zastanowienia.- Ale według mnie moimi największymi zaletami jest szczerość i lojalność.
Odwracam się gwałtownie do dziewczyny.
-Szczerość nie jest zaletą- syczę.- Nigdy nie będzie. W twojej oborze mogła być postrzegana jako zaleta. Ale to jest pałac. W pałacu kształcimy damy, a nie krowy. Tutaj szczerość jest największą wadą. Musisz ją wypełnić- przejeżdżam widelczykiem po talerzu z całej siły, co wywołuje potworny pisk. - zanim ona wypełni ciebie.- okręcam widelec i upuszczam go na stół. - Czy to zrozumiałe?!
Przełykam ślinę a serce mi bije jak oszalałe z strachu - Oczywiście Wasza Wysokość, przepraszam faktycznie szczerość w pałacu nie jest zaletą.
-Pij- wzkazuję jej herbatę.- Pokaż, że chociaż to potrafisz.
Przewracam oczami. Słowo daję, jeżeli nie będzie potrafiła przyzwoicie pić herbaty, osobiście wykopię ją z pałacu. Arystokracja nie może widzieć kandydatek w takim stanie.
Biorę głęboki wdech i wydech i modlę sie aby ręce mi się nie trzęsły. Biorę powoli filiżankę i podnoszę ją unosząc jeden palec do góry tak jak mnie uczyli na lekcjach. Upijam powoli jeden malutki łyk i odstawiam filiżankę na spodek. - Wyśmienita herbata Wasza Wysokość.
Obserwuję każdy jej ruch. Gdy odkłada filiżankę, uśmiecham się usatysfakcjonowana. Coś jeszcze może z niej być.
-Jeżeli będziesz dalej się uczyć etykiety...- zaczynam powoli.- Jeżeli będziesz ćwiczyć także poza lekcjami, jeżeli będziesz się bardzo starała i nigdy nie będziesz szczera... wtedy jeszcze coś z ciebie może być. Jednak chwilowo wciąż pozostajesz krową z obory. Nie dołożę ci więcej lekcji, bo cienie pod oczami niszczą urodę. Natomiast do odwołania, całkowicie ograniczam twój kontakt z wszystkimi kandydatami z klasy powyżej 5. Nie będziesz się do nich odzywać, dopóki nie nauczysz się tego robić właściwie. W Komnacie Dam zostanie Ci wydzielone osobne miejsce z dala od wyższych klas. Twój brał manier nie może im zaszkodzić.
Pociągam łyk herbatki. Ciekawe, jak na to zareaguje...
-A teraz możesz wyjść.
Powstrzymuje łzy które pojawiają mi sie w kącikach oczu, ale nie, będę silna, nie okaże jej mojej słabości.- Do widzenia Wasza Wysokość.- dygam i wychodzę z gabinetu.
Pukam do gabinetu królowej i czekam aż usłyszę jej głos. Z tego co słyszałam wizyty w gabinecie nie były zbyt miłe.
“You will always be the greatest gift that God ever gave me.” - Lenny Kravitz
Już zapomniałam, kto miał byc następny. To wszystko jest świetną zabawą i próbą dla nich. Wszystko jest próbą.
-Proszę wejść- mówię głośno
Otwieram drzwi do gabinetu i robię nieco wymuszony uśmiech. Dygam.
- Dzień dobry, Wasza Wysokość.
Aaaa. Panna wyglądam-całkiem-jak-chłopak. Nie będę tracić czasu. Dziewczyna próbuje usiąść, ale jej nie pozwalam.
-Wstawaj, idziemy- mówię lodowatym tonem.
Unoszę brew. Co ona chce zrobić? Nie odzywam się przez dłuższą chwilę, ale potem moja ciekawość zwycięża.
- Co Wasza Wysokość chce zrobić? - pytam.
Podchodzę w stronę drzwi. Otwierajac je, odwracama się do dziewczyny.
-Coś z twoimi włosami. Nie wiem, co sobie myślałaśw, przyjeżdżając w takim stanie do pałacu
Nakazuję gestem żeby szła za mną.
W głowie mam dwie myśli. Albo zostanę łysa, albo moje włosy będą długości włosów Roszpunki. Przestaję się odzywać i idę za nią.
Pukam ostrożnie do drzwi gabinetu. Królowa chciała się ze mną widzieć. Czyży lekcje etykiety? A może chodzi o coś innego?
Is it hard for you to realize?
She'll never be me!
Tym razem pamiętam. Nicole. Ta głupia i niewidoczna.
-Proszę- mówię i czekam aż wejdzie
Uchylam delikatnie drzwi i wchodzę do środka.
- Wasza Wysokość. - kłaniam się przed nią.
Is it hard for you to realize?
She'll never be me!
Strony: Poprzednia 1 2 3 4 Następna