Eliminacje. To już nie zabawa. W pogoni za władzą i miłością wszyscy są zdolni do najróżniejszych czynów. Nie zawsze są one dobre. Czasem w człowieku budzą się najgorsze instynkty...
Nie jesteś zalogowany na forum.
- Ja tez tak myślałam. - poparłam Kath. - No cóż... Wychowałyśmy się na.. Hmm.. Innych zasadach i innym systemie wartości. - burknęłam równie zażenowanym tonem.
Może nie płaczę, ale to boli. Może nie mówię, ale czuję. Może nie pokazuję, ale mi zależy...
- Pewnie! - krzyknęłam jej do ucha.
"Bywa, że tylko człowiek, który stracił wszystko, potrafi obdarować Cię najcenniejszym skarbem."
- Mój brat cały czas śpiewa ich kawałki! - powiedziałam przypominając sobie Azraela podczas robienia śniadania w rytmie Abby.
Może i jestem wariatem... Ale skoro tak sądzisz, to znaczy, że ty też nim jesteś!
Miałam ochotę zacząć, ale nigdy nie śpiewałam publicznie. Tylko z Theo. W końcu jednak pomyślałam, że skoro mam zacząć nowe życie...
Stanęłam między regałami i zrobiłam obrót. Tiul zaszumiał.
-Half past twelve and I’m watching the late show...!
Zaczęłam, czekając na resztę.
So you can throw me to the wolves
Tomorrow I will come back
Leader of the whole pack
-In my flat all alone, How I hate to spend - kontynuowałam
"Bywa, że tylko człowiek, który stracił wszystko, potrafi obdarować Cię najcenniejszym skarbem."
- The evening on my own, Autumn winds - zaintonowałam następne słowa.
Może i jestem wariatem... Ale skoro tak sądzisz, to znaczy, że ty też nim jesteś!
- Blowing outside the window as I look around the room and it makes me so depressed to see the gloom!! - wczułam się już na całego.
Uwielbiałam śpiewać. Theo ryknąłby chyba śmiechem, gdyby zobaczył, że robię show w bibliotece.
Leader of the whole pack
- There’s not a soul out there, No one to hear my prayer!!! - zaśpiewałam ostatnie słowa zwrotki i zastanawiałam sie
czy zaśpiewajmy refren razem.
- GIMME, GIMME, GIMME A MAN AFTER MIDNIGHT!!! - zaczęłam głośno śpiewać refren i z radością zauważyłam, że reszta dziewczyn także śpiewa ze mną.
Przynajmniej nie robię z siebie kretynki samotnie.
Leader of the whole pack
Dokonczyłam swoją kwestię i wyszłam.
Zupełnie zapomniałam o leżącej Cynthii w szpitalu. Nie mogę uwierzyć, że o niej zapomniałam.
Szybko pobiegłam w stronę szpitala.
W końcu postanowiłam wyjść z pokoju. Kiedy moje pokojówki o tym usłyszały tak się ucieszyły, jak bym im powiedziała, że książę mi się oświadczył. Nie rozumiałam tego entuzjazmu. Po chwili jednak zrozumiałam. Dziewczyny uczesały mnie i umalowały oraz wyciągnęły z szafy śliczną kremową sukienkę za kolano na ramiączkach. One na prawdę lubiły mnie ubierać.
Weszłam do biblioteki i wzięłam głęboki oddech. Uwielbiam zapach starych książek. Rozejrzałam się po dużym pomieszczeniu wypełnionym książkami po brzegi.
- Nikogo nie ma. - uśmiechnęłam się delikatnie. Szukałam,szukałam i w końcu znalazłam. Cały regał wypełniony starymi i już trochę zniszczonymi książkami. Wyjęłam pierwszą lepszą. Z przyzwyczajenia usiadłam na podłodze i plecami oparłam się o regał. - Teraz mam chwilę tylko dla siebie... - szepnęłam i zaczęłam pochłaniać lekturę.
Może nie płaczę, ale to boli. Może nie mówię, ale czuję. Może nie pokazuję, ale mi zależy...
Wchodzę do biblioteki. Przeglądam książki i biorę po raz kolejny "Drogę". Po rozmowie z Cynthią nie mam już siły.
Gdy przechodzę dalej, zauważam siedzącą na ziemi Alex.
- Kogo ja widzę? - uśmiecham się - Nie lepiej usiąść w fotelu?
"You forget what you want to remember and you remember what you want to forget."
Rozkojarzona przenoszę wzrok na Jaya. Czuję jak na moje policzki wypływają rumieńce.
- Ja.. To z przyzwyczajenia. - mówię zamykając książkę.
- Rozumiem. Każdy ma jakieś przyzwyczajenia. Ja zawsze podczas czytania piję kakao. - śmieję się - I nie wiem po co ci o tym mówię. Jak się czujesz, Alex?
"You forget what you want to remember and you remember what you want to forget."
Głupio się czuję kiedy on tak nade mną stoi.
- W tej chwili trochę zestresowana. Może usiądziesz? - śmieję się i wskazuję na podłogę.
- Oh. No jasne. Przepraszam, nie chciałem cię zestresować. - siadam obok niej i zaczynam czytać.
U nas wpadanie w niezręczne sytuacje jest chyba rodzinne.
- Masz chyba dobre relacje z księciem, prawda? - zapytałam otwierając książkę i wracając do czytania.
Kiwam głową, nie odrywając się od książki.
- Przyjaźnimy się. Staram się tego nie okazywać za bardzo, żeby ktoś nie pomyślał, że Harmony ma większe szanse. - mówię do Alex. Wydaje się godna zaufania.
Zastanawiam się chwilę nad jego sławami.
- Nawet tak o tym nie myślałam. A co do nie okazywania to może nie wychodzi wam to najgorzej ale raczej już każda kandydatka zdążyła to zauważyć. - zaśmiałam się cicho.
- Tak mi się zdaje. I pewnie wieść się już rozeszła, że gadam z każdą kandydatką, co? - śmieję się
- Nie.. Znaczy do mnie jeszcze nie doszła. Ale miło, że mnie o tym poinformowałeś. - zasłoniłam usta dłonią oby stłumić śmiech.
Śmieję się.
- W sumie nie podszedłem do ciebie, żeby pogadać o księciu. Naprawdę już nie mam do tego siły. - patrzy na mnie, jakby czegoś nie rozumiała, więc wyjaśniam - Przed chwilą rozmawiałem z Cynthią.
Skrzywiłam się.
- Widzę, że polubiłeś ją bardzo. - próbuje powstrzymać uśmiech. - To tak jak ja. A wracając do księcia... Jesteś teraz jego szpiegiem? - zapytałam rozbawionym tonem, chowając twarz za książkę.
- Można tak powiedzieć. Ale niestety nie dał mi świetnego samochodu i garnituru. - udaję rozżalenie - Skoro już wiesz o mojej tajnej misji, to może powiesz mi, co myślisz o Maxie? Tylko błagam, nie mów, że go dobrze nie poznałaś. Jakie zrobił pierwsze wrażenie?
Zastanowiłam się.
- Jakie zrobił mnie mnie wrażenie... Na pewno nie tego się spodziewałam. Pałac od zawsze kojarzył mi się z porządkiem i tym całym "ą" i "ę". A Max jest.. No cóż. Wydaje się nie pasować do tego wszystkiego... - ostatnie zdanie wypowiedziałam prawie szeptem. - Ojej. - spojrzałam wystraszona na Jaya. - Proszę nie mów m tego.