Eliminacje. To już nie zabawa. W pogoni za władzą i miłością wszyscy są zdolni do najróżniejszych czynów. Nie zawsze są one dobre. Czasem w człowieku budzą się najgorsze instynkty...
Nie jesteś zalogowany na forum.
Rozglądam się po parku. - Cholela, znowu uciekły. - mruczę po nosem. Zauważam na ławce jakiegoś pana. Może on je widział. Podchodzę do niego i pukam go w ramię. - Baldzo pana pseprasam, nie widział pan moze dwóch psów? Jeden husky, a dlugi... Nie znam lasy, ale jest duzy i ma jasne futlo.
Dum dum dum dum durum dum durum
Zaskoczony spoglądam na małego. Ile on może mieć lat? Z cztery latka?
- Nie, nie widziałem twoich psów... A widziałeś może swoich rodziców? Czy może ich też zgubiłeś? - pytam rozbawiony. Rozglądam się kątem oka z Tekilim, z nadzieją, że znów nie robi nic głupiego.
Z tego, co wiemy, dziewięć na dziesięć rodzajów działania doprowadzi do tego samego przeznaczenia.
- Co? Nie nie. - kręce szybko głową - Mieskam niedaleko, a póki mam psy sobie pieski, to mogę chodzić tylko z nimi. Ale telaz gdzieś się zapodziały i muse je znaleźć, zanim zlobią coś gupiego. - tłumaczę, nadal się rozglądając
Pokiwałem głową. Chłopic wydawał się... strasznie dojrzały jak na swój wiek. I mimo seplenienia mówił rozsądnie i konkretnie. Gdyby mój syn żył, byłby w tym samym wieku.
- Choć, pomogę ci znaleźć psy, zgoda? - zapytałem, a zaraz mentalnie się załamałem. - Choć nie powinieneś pewnie rozmawiać z obcymi...
Z tego, co wiemy, dziewięć na dziesięć rodzajów działania doprowadzi do tego samego przeznaczenia.
- Jak bendzie chciał mi coś pan zlobić, to zzuce panu kowadło na głowę. - uśmiecham się szeroko - Cyli pomoze mi pan?
Otwieram usta, ale szybko je zamykam. Słyszałem najróżniejsze rzeczy o tym mieście, więc wolę nie ryzykować pytaniem. Zresztą to jeszcze dziecko.
- Jasne, pomogę - uśmiechnąłem się i wyciągnąłem rękę. - Tak w ogóle jestem Connor.
- Olivel - uścisnąłem rękę mężczyzny - No wienc psy som dwa: Jeden wa... bwa... nazywa sie Altail, a dlugi Kastol. Są mniej więcej o takie. - podnoszę rękę pokazując, dokąd sięgają mi szczeniaki
Pokiwałem głową ze zrozumieniem.
- Bardzo duże psy... No dobrze... Poczekaj tylko momencik... - wstałem z ławki i wzrokiem znalazłem hasającego owczarka. - Tekili! Noga! - Pies zastrzygł uszami i w jednej chwili już znajdował się przy mojej nodze. - Olivier, poznaj Tekiliego - uśmiechnąłem się drapiąc psisko między uszami, przy okazji zapinając mu smycz na obroży.
- O boze, ten to jest gigantycny! - otworzyłem szeroko oczy i przyjżałem się zwierzakowi - Moge pogłaskać?
Zaśmiałem się cicho.
- Jasne, Tekili jest bardzo potulny... - spojrzałem na psisko, a ten jak na potwierdzenie moich słów usiadł przed chłopcem i wystawił jęzor przez co wyglądał jakby się uśmiechał.
Dotknąłem futerka psiaka - Ale fajny. Imię tez ma fajne. - rozejrzałem się po parku - Jeśli chce mi pan pomóc, to lepiej juz zacnijmy sukać.
- Tak masz rację... - ruszyliśmy ścieżką. - Jak ci uciekły? Usłyszały coś i się przestraszyły, czy zaczęły coś gonić? - dopytałem.
- Zobacyły wiewiólke - westchnąłem i pokręciłem głową zregzygnowany - Ech, ciensko sie dziwić, to jesce dzieci.
Pokiwałem z pełnym zrozumiem, choć tak naprawdę dusiłem się ze śmiechu.
- No tak, Tekili Ma już trzy lata, a nadal zachowuje się jak wieczne dziecko - przyznałem. Matko, jaki słodki chłopczyk. I do tego taki niewinny. Aż strach pomyśleć co by się mogło stać z takim chłopcem gdybym na ławce nie siedział ja, ale jakiś kryminalista...
- O, to jest młodsy ode mnie. Chocias nie wyglonda. - jeszcze raz dokładnie przyjżałem się psu - Myśli pan, że mógłby wyniuchać Altaila i Kastola? - spojrzałem na mężczyznę
Rozbawiony spojrzałem na Tekiliego.
- Szczerze mówiąc ten wielkolud to typ pieszczocha, a nie tropiciela... Nie wiem, kto wie? Ale musiał by mieć jakiś trop - zauważyłem.
Zacząłem grzebać w kieszeni bluzy. Po chwili wyciągam z kieszeni gąbkową piłke w kształcie droida bb-8 - Prose. - podaję zabawkę mężczyźnie - Baldzo lubiom się niom bawić.
Uśmiecham się do małego i kucam przy Tekilim odpinając smycz.
- To jak? Wykażesz się sierściuchu? - zapytałem przysuwając zabawkę pod nos psa. Ten już miał zamiar ją zgarnąć zębami, ale szybko zabrałem rękę.
- Nie, nie, spróbuj poszukać właścicieli tej zabawki - sprostowałem. Tekili chwilę patrzył na mnie z wyrzutem, aż w końcu po chwili patrzenia na pluszaka odbiegł gdzieś ścieżką.
- Albo złapał jakiś trop, albo chce się po prostu pobawić... - westchnąłem prostując się. - Idziemy za nim?
- Zawse coś. - kiwnąłem głową i popędziłem za psem
Śmiejąc się cicho ruszyłem za małym. Mimo krótkich nóżek strasznie szybko biegał. Po przejściu ścieżki, za zakrętem zauważyłem Tekiliego, który przystanął pod drzewem, a przy nim...
- Olivier? To są twoje psiaki? - zapytałem widząc dwójkę, bardzo podobną do opisu chłopca.
- Tu jesteście małe paskuctfa! - spojrzałem na uchachane szczeniaki. Szybko poprzypinałem im smycze - Nastempnym razem popsywionzuje wam obcionzniki do ogonów. - pokręciłem głową
Pokręciłem głową ze śmiechem.
- Nie wiem, czy to dobry pomysł Olivier. Może po prostu gdy sam je wyprowadzasz, nie spuszczaj ich ze smyczy? To jeszcze dzieci, lepiej nie dawać im takiej swobody - zauważyłem dusząc w sobie śmiech.
- Tez plawda. Psemyśle to w domu. - kiwnąłem głową z powagą
Pokiwałem głową, równie poważny. Prawie. W końcu zaśmiałem się, dłużej już nie mogąc wytrzymać.
- Powinieneś już wracać do domu, zaraz się ściemni - zaproponowałem z powrotem zapinając smycz na obroży Tekiliego.
- Dobly pomysł. Dziękuję panu za pomoc. - uśmiechnąłem się i szybko przytuliłem mężczyznę, po czym pociągnąłem smycze - Choćcie łobuzy. Musimy wlacać do domu. - psy szczeknęły zgodnie i razem odmaszerowaliśmy w stronę plaży
Ostatnio edytowany przez Olie Swann (2017-01-03 23:24:38)