Eliminacje. To już nie zabawa. W pogoni za władzą i miłością wszyscy są zdolni do najróżniejszych czynów. Nie zawsze są one dobre. Czasem w człowieku budzą się najgorsze instynkty...
Nie jesteś zalogowany na forum.
- Ja kilka miesięcy. I raczej nie zapowiada się, żebym go zobaczyła szybciej. - Milknę na chwilę.
Zimny wiatr zawiewa, a ja drżę z zimna.
- Nie będę ci mówić, co masz robić, ale... może warto spróbować, co? - Uśmiecham się lekko, podnosząc się z miejsca. - Powinnam już iść. Zaczyna robić się zimno.
Pewnie byłabym na tyle głupia, że gdybym musiała, czekałabym całą wieczność.
Również wstaję i już mam się pożegnać i odejść, gdy sobie o czymś przypominam.
- Nie znasz może jakiegoś w miarę taniego hotelu? - Marszczę lekko brwi, gdy wiatr uderza mi w twarz. - Trochę nie przemyślałem przyjazdu tutaj. Nie wiem, czy zatrzymam się na dłużej, to wszystko zależy od... - zacinam się i przewracam oczami.
Tak, cholera, Jake. Zachowujesz się jak dzieciak.
People will never undersand the guilt I feel when I hurt someone I truly love.
Kiwam głową.
- ...Lii. - Kończę za niego domyślnie. - W jednej z kamienic w centrum jest mały hotel prowadzony przez moją koleżankę. - Wyciągam z kieszeni kartkę. Proszę go o długopis i zapisuję adres. - Proszę. Możesz powołać się na mnie. - Oddaję mu kartkę razem z długopisem. - W razie problemów, zawsze znajdziesz mnie w okolicy. Wiem, jak nowym trudno odnaleźć się w Insolitam. - Uśmiecham się. - No i mam nadzieję, że z nią wszystko pójdzie dobrze.
- Ta - mruczę.
Znowu ta nadzieja.
Kiwam głową.
- Dzięki za pomoc, Arya - rzucam.
Śmieję się lekko.
- Nie ma za co. Powodzenia! - Mówię na odchodnym i idę do domu.
- Będzie mi potrzebne. - Przewracam oczami.
Chowam kartkę do kieszeni i wracam w stronę samochodu.
Naciągnęłam rękawy swetra na dłonie, gdy wchodziłam na plażę. Zamrugałam kilka razy. Czy on tam siedział?
Od balu rzadko kiedy widywałam się z Noelem. Czułam się strasznie dziwnie. Z jednej strony się pocałowaliśmy, a z drugiej... Sama nie wiedziałam. Może to faktycznie nie miało dla niego żadnego znaczenia?
Z wahaniem podeszłam do niego i usiadłam obok na piasku.
- No cześć - rzuciłam, patrząc na wodę.
"Gdybyś był w połowie tak zabawny za jakiego się uważasz, mój chłopcze, byłbyś dwa razy bardziej zabawny niż jesteś."
Podniosłem wzrok, gdy usłyszałem głos. Zmarszczyłem brwi.
- Re? Co tutaj robisz?
Baxter gdy tylko wyczuł "ofiarę", podbiegł i prawie że zaczął lizać ją po twarzy.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."
Zaskoczył mnie wyraz jego twarzy.
- Nie wyglądasz najlepiej, Noel... - zaczęłam zmartwiona.
"Gdybyś był w połowie tak zabawny za jakiego się uważasz, mój chłopcze, byłbyś dwa razy bardziej zabawny niż jesteś."
Oparłem policzek o swoją rękę, którą opierałem o kolana.
- Co byś zrobiła, gdyby twoja biologiczna matka nagle się pojawiła w twoim życiu i powiedziała, że strasznie żałuje, że cię porzuciła?
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."
Zamrugałam szybko.
- Jaja sobie ze mnie robisz... - powiedziałam zszokowana.
Zastnowiłam się chwilę.
- To dlatego nie dodajesz już filmików? Nie ma z tobą żadnego kontaktu... - Zawahałam się. - Martwiłam się o ciebie.
Poczułem, że moje policzki zrobiły się trochę cieplejsze. No tak... powinienem był powiedzieć... cokolwiek. Nie sądziłem, że to będzie miało dla niej znaczenie.
- Przepraszam - powiedziałem, odwracając wzrok. - Nie pomyślałem o tym, żeby ci powiedzieć. Nie sądziłem, że w ogóle będzie ci na tym zależało... - Przygryzłem wargę i oparłem czoło o kolana, chowając twarz.
Jesteś żałosny, Noel. Ty naprawdę nie masz mózgu. Chowasz się jak ostatni dzieciak i nie utrzymujesz kontaktu.
Zmarszczyłam brwi.
- A co sobie myślałeś? Że pocałowałam cię dla żartu?
Poczułam się trochę urażona. Skrzyżowałam ręce na piersiach i patrzyłam na morze.
- Musiałeś mieć o mnie bardzo dobre zdanie.
Podniosłem głowę, w końcu na nią patrząc.
- Nie. Miałem o tobie dobre zdanie. Bardzo dobre. Nie ironicznie dobre, tylko dobre... - zacząłem się tłumaczyć, co nie miało sensu, ale i tak to robiłem. - Znaczy jesteś świetną dziewczyną, nie sądziłem, że naprawdę zwróciłabyś na mnie uwagę.
Zmarszczyłem brwi. Po co ja to wszystko mówiłem?
- W każdym razie przepraszam. Znowu. Lily Ann pojawiła się tak znikąd, kompletnie z dupy. - Wzruszyłem ramionami, choć dłonie mi drżały. - Nie miałem pojęcia, co robić. Nie chciałem cię mieszać w to wszystko, bo sama masz swoje sprawy.
Uśmiechnęłam się lekko i przewróciłam oczami.
- O, no, to straszne. Miałabym się zajmować sprawami chłopaka, na którym mi zależy. Doprawdy tragedia - westchnęłam. Dopiero wtedy zwróciłam uwagę na jego drżące dłonie. Rozłożyłam lekko ręce i kiwnęłam dłońmi. - No chodź, Lawrence.
Zmarszczyłem lekko brwi.
- Co? - Zapytałem jak ostatni kretyn, nadal będąc nieco gdzie indziej myślami.
Pokręciłam głową.
- Trochę ci minie, zanim się ogarniesz, prawda? - Westchnęłam po raz kolejny. Sama ostatecznie się zbliżyłam i przytuliłam go. - O to chodziło, Noel.
Nieco mnie to zaskoczyło, choć nie do końca. Trzymała mnie mocno, jakby bała się, że będę próbował się wyrwać. To byłaby głupota.
Odwzajemniłem uścisk, a po chwili rozprostowałem nogi i posadziłem ją na moich kolanach.
To było naprawdę dziwne uczucie, ale z rodzaju tych bardzo pozytywnie dziwnych.
Noel cały się trząsł, jakby przez długi czas starał się opanowywać emocje. Przeczesałam mu włosy palcami i pocałowałam go w czoło. Tak po prostu, spontanicznie. Nie wiedziałam, jak na to zareaguje, ale miałam wrażenie, że potrzebował po prostu bliskości.
Przytuliłem ją mocniej, gdy pocałowała mnie w czoło.
Czułem łzy cieknące po moich policzkach i prawdopodobnie zostawiające plamy na jej bluzce. Wszystko było takie pokręcone, nagle odwracało się do góry nogami i tylko ona jakoś była stale w tym miejscu, choć odsunąłem ją od siebie, gdy zaczęło być gorzej.
I to chyba był mój błąd, bo tak naprawdę Florence Duchannes była chyba jedyną osobą, która potrafiła trzymać mnie przy zdrowych zmysłach.
Podniosłem głowę z jej ramienia. Złapałem jej podbródek jedną dłonią i z lekkim zawahaniem, po raz pierwszy od balu ją pocałowałem.
Zanim mnie pocałował, zobaczyłam jego łzy. Musiał być naprawdę w fatalnym stanie.
Odwzajemniłam jego pocałunek, czując się jeszcze lepiej, niż na balu. Nie było tylu ludzi, nie było celu zirytowania jego kuzyna. Po prostu... byliśmy tutaj tylko my i mogliśmy się skupić tylko na sobie.
Po dłuższej chwili odsunęliśmy nasze usta od siebie. Noel chciał wstać, ale przytrzymałam go.
- Zostańmy jeszcze chwilkę, co? - Poprosiłam.
Uśmiechnąłem się słabo, choć na twarzy nadal miałem łzy. Zanurzyłem palce w jej włosy i pocałowałem ją w policzek.
- Może to i lepiej. - Przytuliłem ją na nowo.
Chyba właśnie tego potrzebowałem.
Ruszyłem trochę głębiej w stronę plaży. Poprawiłem pasek od pokrowca na gitarę. Pogoda była genialna! Chciałem w końcu wyrwać się z domu. No nie mogłem tam dłużej siedzieć.
W pewnym momencie z ręki wypadł mi telefon, więc odwróciłem się, by się po niego schylić i... ciuchy. A dokładniej chowające się ciuchy bez ciała.
Roześmiałem się.
- TESSAAA. NIE MASZ STROJU VIOLET Z INIEMAMOCNYCH I NAPRAWDĘ CIĘ WIDZĘ! - Zawołałem za nią.
Biorę na siebie całą odpowiedzialność. Powiedzmy... dziewięćdziesiąt procent.
Ja nie lubię kotków, dlatego lubię ciuchcie. -kuzyn Naleśnika
Nie śledziłam go, ja po prostu... Zauważyłam go jak szedł plażą... Ale on mnie nie zauważył, a ja... chciałam podejść, ale... On szybko szedł? Za szybko...?
Wetknęłam ciężko, chcąc wtopić się w skałę, za którą się schowałam z nadzieją, że jednak zrezygnuje. Twarz mi płonęła ze wstydu, ale - jak sam Chris zauważył - nie było mnie widać, więc wiedziałam o tym tylko i wyłącznie ja sama.
O mój Boże, wychodzę na jakiegoś psychopatę. Łażę za nim zamiast podejść i pogadać. Ale jak pogadać normalnie z kimś takim jak Chris...? Jak ja w ogóle miałam gadać z chłopakiem. Od tego była Judith, od gadania i od brania na siebie całej uwagi. Ja znikałam.
Skuliłam się, kompletnie odpływając w zamyśleniu.
Nadzieja, która nie chce być nazywana naiwnością.
Naiwność, która uporczywie pragnie być nadzieją.
Podszedłem w jej stronę gdy się ociągała. Uśmiechnąłem się i zdecydowałem, że przytulę ją na powitanie.
- Cześć, Tessa - powiedziałem jej do ucha i odsunąłem się. - Idziesz w jakieś konkretne miejsce? Idę sobie pograć i chwilę posiedzieć na plaży. Masz może ochotę? - Uniosłem brwi. - Mam czipsy. I colę. Same niezdrowe żarcie. Propozycja nie do odrzucenia!
Biorę na siebie całą odpowiedzialność. Powiedzmy... dziewięćdziesiąt procent.
Ja nie lubię kotków, dlatego lubię ciuchcie. -kuzyn Naleśnika