Eliminacje. To już nie zabawa. W pogoni za władzą i miłością wszyscy są zdolni do najróżniejszych czynów. Nie zawsze są one dobre. Czasem w człowieku budzą się najgorsze instynkty...
Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: Poprzednia 1 … 7 8 9
Przekrzywiam głową.
- Co to takiego... że jest aż tak ważne...? - spytałam za późno gryząc się w język.
Co prawda rozkoszowanie się teraźniejszością jest sztuką, którą bardzo niewielu ludziom udało się opanować. Większość albo boi się przyszłości, albo rozpamiętuje przeszłość.
Wyciągam go w jej stronę.
- Mój nieśmiertelnik. Jeszcze z czasów wojny. - Wzruszam ramionami, choć w sumie nie jest mi to obojętne. - Sporo wspomnień. Utracony przyjaciel i matka. Pierwsza śmierć. Chyba powinienem go wyrzucić.
Don't depend too much on anyone in this world.
Even your own shadow leaves you when you're in darkness.
Przyglądam się chwilę nieśmiertelnikowi.
- Wiesz... Chyba niektórych rzeczy nie powinno się wyrzucać. Lira była wspomnieniem mojej klątwy i fatalnej pierwszej miłości. Ale jeśli to wspomnienie tak ważne... - wzruszam ramionami. - nie wiem sama...
Co prawda rozkoszowanie się teraźniejszością jest sztuką, którą bardzo niewielu ludziom udało się opanować. Większość albo boi się przyszłości, albo rozpamiętuje przeszłość.
Zastanawiam się przez chwilę.
- Powinienem się tego pozbyć, tak jak ty pozbyłaś się liry.
W końcu siadam przy krawędzi przepaści i zwieszam przez nią nogi. Dawno tego nie robiłem, bo zawsze było ryzko, że ktoś będzie próbował mnie zabić. A może nadal jest to ryzyko?
- Coś się wymyśli. - Obracam nieśmiertelnik w dłoni.
Siadam obok i macham nogami.
- Jak chcesz - wzruszam ramionami. - Choć nie powinieneś się go pozbywać. Gdzieś schować, albo zakopać... Ale nie pozbywać się tak definitywnie... Ale to tylko moje zdanie...
Unoszę brew.
- Taka jesteś sprytna, to może ty go przechowasz? - Łapię za rzemyk i wyciągam w jej stronę kiwający się na boki nieśmiertelnik.
Marszczę brwi.
- To coś ważnego dla ciebie, nie sądzę bym była dobrą powierniczką... - zauważam trochę onieśmielona tym.
- Jesteś chyba jedyną osobą, której mogę to powierzyć na wieczność. Dosłownie. - Wzruszam ramionami. Podnoszę wzrok. - Masz. Taki prezent spoza magicznego kręgu. Mimo że dość marne zastępstwo za lirę.
Zaczynam kiwać stopami nad przepaścią jak dziecko.
Odbieram nieśmiertelnik i przyglądam mu się. Ale nie wisiorowi, ale Noahowi.
- Nie musisz... Nie musisz mi nic dawać. To ja odbieram ci klif - przypominam i spuszczam wzrok na kolana i na nieśmiertelnik.
Naprawdę zmieniła się nie do poznania. Dwa tygodnie mnie tutaj nie było i kompletnie nie wiem, z kim rozmawiam.
- A ja odbieram ci spokój - zaważam. - Poważnie. Skoro już i tak jestem natrętnym gościem, który przyjeżdża tutaj, choć nie chcesz, to nadal sobie nim pobędę i na siłę cię zmuszę do zabrania tego.
Zaciskam palce na wisiorze.
- Mówię, że takich rzeczy nie powinno się wyrzucać! - przypomniałam. - Zresztą, gdybyś tu nie przychodził... Nadal wierzyłabym, że Orfeusz mnie kocha i przybędzie, a kochanka Lyrae pewnie bym zabiła... - znów spuszczam wzrok w milczeniu.
- No właśnie! Sama powiedziałaś, że nie powinno się wyrzucać, więc myślę, że go nie wyrzucisz. - Uśmiecham się na wpół złośliwie. Zaraz jednak poważnieję. - Ale nie zabiłaś kochanka. Wega. Było, minęło. Nie ma co rozpamiętywać i za wielkiej mojej zasługi w tym nie było. - Przenoszę spojrzenie z wieżowca na Wegę. - Nie po to wyrzucałaś lirę, żeby nadal mieć wyrzuty.
Kręcę głową.
- Jeśli nie wspominanie, to co mi zostaje...? - westchnęłam. - Nie wiem, czy się kiedykolwiek wydostane, a pojawiam się tylko nocą, bo z dnia jestem jak duch, chodząc niezauważalna po mieście - przypominam.
Przechylam lekko głowę.
- I nie ma żadnej możliwości, żeby cię zauważyć? Albo żebyś dała jakiś znak, że jesteś?
Zaciskam usta.
- Czasami próbuje. Widzą mnie zwierzęta, a czasem dzieci wyczują, że przechodzę obok -wzruszam ramionami. - Wyczuwają zmianę energii... Czasami staram się oddziaływać na jakieś przedmioty, ale nie utrzymuje tego za długo... Jak duch - wyjaśniam.
Myślę przez chwilę nad jej słowami i wpadam na pewien pomysł. Wyciągam kartkę i zapisuję adres.
- Zrobimy tak. Tutaj mieszkam. - Wciskam jej kartkę z adresem do ręki. - Jeśli mnie zobaczysz, daj mi jakiś znak, żebym wiedział, że jesteś. Będziesz musiała za mną chwilę pójść, a ja nie będę cię widział. - Przeczesuję palcami włosy. - Chyba mam pewien pomysł. Może uda mi się załatwić, żebym cię przez godzinę widział. Zawsze to jakaś odmiana, gadać z kimś w dzień, prawda?
Patrzę na zegarek. Powinienem już iść, jeśli chcę iść jutro do ojca. Podnoszę się z ziemi.
Patrzę na adres, a potem na chłopaka, który wstał.
- Ale... nie da się... no i... - waham się i w końcu sama wstaje. - Dlaczego to robisz? Przecież jestem tylko tą, która chciała Cię zabić - przypominam podnosząc na niego oczy i patrząc podejrzliwie.
Marszczę brwi.
- Fakt. Zapomniałem - mówię, nie odpowiadając na jej pytanie. - To do zobaczenia następnym razem?
Łapię za kask, który zostawiłem na ziemi.
- Curtis! - wołam go idąc za nim, ale zderzam się się barierą. Warczę pod nosem.
- Powodzenia na spotkaniu z ojcem - rzucam nim odsuwam się od bariery patrząc na niego z przekąsem.
- Przyda się! - Wołam przez ramię i podrzucam kluczyk do motocyklu.
Wsiadam na motocykl i rzucając jej ostatnie rozbawione spojrzenie, zakładam kask i odjeżdżam.
Strony: Poprzednia 1 … 7 8 9