Eliminacje. To już nie zabawa. W pogoni za władzą i miłością wszyscy są zdolni do najróżniejszych czynów. Nie zawsze są one dobre. Czasem w człowieku budzą się najgorsze instynkty...
Nie jesteś zalogowany na forum.
Gabinet pedagoga szkolnego czyt. drugi dom szanownego Connora Shepparda
Macie problem, lub chcecie pogadać i pograć w karty? Serdecznie zapraszamy!
Wiadomość dodana po 02 min 29 s:
Jak zwykle u siebie czytam jakąś beznadziejną książkę. Rany, poprzedni pedagog był niewyżytym seksualnie pedofilem patrząc na pozostawioną przez niego biblioteczkę. Nic dziwnego, że miejsce stało puste, a rada szkoły z gruntu mnie przyjęła.
Z tego, co wiemy, dziewięć na dziesięć rodzajów działania doprowadzi do tego samego przeznaczenia.
Staję przed drzwiami szkolnego pedagoga znów rzucając znaczące spojrzenie na Johna.
Ten dzieciak przechodzi samego siebie!
Łapię go za dłoń i pukam trzy razy.
Nareszcie!
Odrzucam książkę na bok i podchodzę do drzwi i marszczę brwi. Tej nauczycielki jeszcze tu nie widziałem. I... z przedszkolakiem?
- Witam - mówię niepewnie.
Z tego, co wiemy, dziewięć na dziesięć rodzajów działania doprowadzi do tego samego przeznaczenia.
Unoszę oczy ku górze.
- Dzień dobry... - zaczynam, lecz nie kończę, bo chłopiec w tym momencie zaczął się wyrywać. - John! - wołam, ale ten wystawia tylko język w moja stronę. - Chciałby mi pan pomóc? - Tu zwracam się do psychologa.- Może jakaś rozmowa, terapia, cokolwiek? - mówię na jednym w wdechu.
Ostatnio edytowany przez Hannah Verizon (2017-01-22 19:00:35)
Zaśmiałem się.
- To jeszcze dzieciak, nie sądzę, żeby terapia pomogła - drapie się po karku. - Jakieś konkretne problemy sprawia, po za niesubordynacją?
Przez chwilę się zamyślam.
- Jego rodzice ostrzegali, że może sprawiać probemy, ale nie sądziłam, że aż takie. - Spoglądam na chłopca. - Od kąd tylko się pojawił w naszym przedszkolu pojawiły się kłopoty. Na początku były to pojedyncze wypadki... - wzdycham. - Porwanie zeszytów, niszczenie prac innych dzieci, dokuczanie innym, ale od pewnego czasu zaczął bywać agresywny. - ciągnę. - Rodzice poszczególnych dzieci zaczęli się skarżyć. A dzisiaj rzucił krzesłem koleżankę, za to, że nie chciała pożyczyć mu kredki. - Kręcę głową. - Już nie mam pojęcia, co z nim robić.
Ostatnio edytowany przez Hannah Verizon (2017-01-22 19:09:16)
Westchnąłem.
- Faktycznie problematyczny dzieciak... Hmm dobra, pogadam z nim - pokiwałem głową. Chłopiec nadal stał na korytarzu z obrażoną miną więc otworzyłem szerzej drzwi gabinetu. - Wejdźcie oboje... - podszedłem do dzieciaka. - Hej, jestem Connor. Ty to Johny, tak? Może wejdziesz na chwilę do mnie? Mam herbatniki - uśmiechnąłem się zachęcając go.
Mały niemal od razu wyślizgnął się z mojego uścisku i podbiegł na fotel. Usiadł prosto, uśmiechając się od ucha do ucha. Na moją twarz wpłynął wyraz zszokowania.
- Proszę proszę, jaki grzeczny. - kwituję. - W sali już by dawno wariował. - Staję z boku, obserwując poczynania chłopca. Dziecko nie dopoznania!
Rozbawiony wzruszam ramionami.
- Powiedziałem magiczne słowo "herbatniki". Nie jeden licealista zostaje dłużej w szkole byle do mnie przyjść na herbatniki - parsknąłem mówiąc oczywiście o Christopherze. Zamknąłem drwi gabinetu i usiadłem obok małego.
- Hej, wiesz... ie powinieneś tak rozrabiać - upomniałem go spokojnie. - Ponoć sprawiasz problemy. Masz jakieś problemy z dogadaniem się z nowymi kolegami, co? Rozumiem, też wiele razy przechodziłem przez to kiedy zmieniałem szkoły. Ale nie musisz być taki wojowniczy i w taki głośny sposób zwracać na siebie uwagę. Jestem pewien, że wszyscy polubią cię i bez tego - uśmiechnąłem się do chłopca.
Uśmiecham się lekko.
- To tak wabisz innych do swojego gabinetu. Na herbatniki. - uśmiecham się szerzej, lecz moja mina rzednie, gdy chłopiec opuszcza głowę w dół i coś mruczy niezrozumiałego pod nosem. - Och. - szepczę, nie wiedząc co powiedzieć. Nie spodziewałabym się tego po Johnym. Oczywiście to bardzo dobrze, ale..
"Nikt mnie nie polubił"
- Hej, mały - uśmiecham się jak najbardziej szczerze potrafię. - Potrzeba czasu by się do Ciebie przyzwyczaili. A teraz robisz bardzo kiepskie pierwsze wrażenie takim zachowaniem... to jak Johny? Będziesz grzeczniejszy? I nie będziesz krzyczał na kolegów i ich atakował? - spojrzałem na niego. Ten zrobił dziwną nadętą minę. Weschnąłem i się wyprostowałem.
- Chce Pani coś do picia? - pytam kobiety.
- Jak Pan proponuje... - uśmiecham się, nie spuszczając z oczu Johna. Będę musiała zaraz porozmawiać z pedagogiem o chłopcu. Zrobił się nagle pokorny, jak baranek.
Spojrzałem na chłopca.
- Johny, może zrobię Ci soku? - Mały pokiwał głową i nadal w ciszy patrzy na swoje buciki.
Podszedłem na drugą stronę gabinetu zrobić coś do picia i dać czas Johnemu.
- Poprzedni pedagog był taki niekompetentny. - rzucam. - Zero podejścia do dzieci. Zero wszelkich chęci. - kręcę głową. Johny wydaje się teraz taki bezbronny. Jakby tarcza, pod którą się ukrywał prysła.
Wzruszam ramionami.
- Taka praca, a Johny... no cóż... Wiem doskonale co się dzieje. Niedawno się przeprowadził i chce szybko znaleźć przyjaciół, a chyba nie zna innego sposób - weschnąłem. - Musi to przemyśleć... I może będzie lepiej
Kiwam głową.
- Tak czy siak dziękuje Panu... - mówię, obejmując się ramionami. - Może coś do niego dotarło... A jak nie to będę dalej próbować do skutku. Chyba, że to też nic nie da. Wtedy będzie ciężko. - urywam.
Uśmiecham się do niej.
- Jestem dobrej myśli - zapewniłem ją. - Johny wydaje się mądrym dzieciakiem. Po prostu chce jakoś się pokazać. Wybrał kiepski sposób - usmiechnąłem się smutno i podałem jej kubek herbaty.
- Dziękuję. - Kiwam głową. - Dzieci w dzisiejszych czasach chcą się nazbyt wyróżnić. Nie wiedzą, że czasem po prodtu bycie sobą jest najlepszym rozwiązaniem. - Patrzę na zgarbionego chłopca.
- Chyba tak. Ale sądzę, że Johny jeszcze się opamięta, nie ma się co martwić - zapewniłem kładąc na tackę herbatniki i szklankę soku dla Johny'ego. - A jeśli się to powtórzy to proszę do mnie z nim wrócić - uśmiechnąłem się słabo.
- Prose pana, mam dziewcyne! - krzyczę, kiedy pani dyrektor otwiera drzwi gabinetu. Zauważam panią Hannah - Ooo... Pan chyba tez - dodaję pod nosem rozbawiony. Pani dyrektor łapie się za głowę - Panie Sheppard, niech pan z nim zrobi porządek. - mówi błagalnie i odchodzi, a ja z szerokim uśmiechem bezceremonialnie wskakuje na fotel
Dum dum dum dum durum dum durum
Zamieram i nie jestem nawet w stanie określić jaką mam minę.
- Olivier? - jakiś dzień dziecka mamy? - Co się stało? - pytam podając Johnemy herbatniki i sok i przykuwam uwagę na Olim. - Zraniłeś się? - staram się szybko zapomnieć o słowach chłopca.
- Nie, Eli mnie udezył. - przysłuchuje się radio - Podoba mi się ta piosenka - zaskakuje z krzesła i bez pytania podgłaśniam, po czym wracam na krzesło
Otwieram szerzej oczy.
- Ollie? - Co on tu robi? To naspokojniejsze dziecko, jakie do tej pory widziałam, co się mogło wydarzyć, że trafił aż tutaj?
Patrzę karcąco na chłopca.
- Olivier! - przekrzykuje piosenkę Unchained Melody. Rany, to dziecko jest... Zaskakujące na każdym kroku. Ściszyłem trochę radio. - Co się stało młody? - pytam przecierając skroń.
- Nooo... Znalazłem Tammy płacącą pod stołem. Ona ma takie ładne ocy jak płace, wie pan? - uśmiechnąłem się rozmarzony